Jak Zbierać Muchomora Czerwieniejącego?

Wśród amatorów grzybobrań panuje dość powszechne przeświadczenie, że każdy muchomor jest grzybem trującym. Chociaż prawdą jest, że to wśród muchomorowatych znajdziemy najbardziej zabójcze ze wszystkich gatunków grzybów (muchomor zielonawy, wiosenny, oraz jadowity), do rodziny tej należą również gatunki jadalne i smaczne. W Polsce bodajże najwartościowszym z nich jest muchomor czerwieniejący (Amanita rubescens).Jak Zbierać Muchomora Czerwieniejącego (1)
Gatunek ten pojawia się w Polsce już w czerwcu, najczęściej w zagajnikach brzozowych oraz sosnowych, i jest bardzo pospolity. Prezentuje się dość odmiennie w zależności od tego, czy występuje w porze suchej, czy deszczowej, ale posiada kilka niezmiennych, wyróżniających go na tle innych muchomorów cech (o czym dalej). Dlaczego warto pokusić się o zbieranie muchomora czerwieniejącego? Występuje obficie nawet wtedy, kiedy brak innych gatunków, większość grzybiarzy nie jest świadoma jego właściwości i omija go szerokim łukiem, wreszcie – jest najzwyczajniej w świecie smaczny. Duszony w śmietanie z dodatkiem cebulki nie podbił wprawdzie mojego serca (chociaż zdaniem wielu jego smakoszy w takim wydaniu smakuje wspaniale), ale marynowany w occie okazał się świetnym dodatkiem do kanapek.Jak Zbierać Muchomora Czerwieniejącego (3)
Wieloletni i dociekliwy grzybiarz nie powinien mieć większych trudności z odróżnieniem muchomora czerwieniejącego od innych, trujących gatunków. Najbardziej zbliżony do niego wygląd posiadają zaledwie dwa muchomory: jadalny, ale nijaki w smaku twardawy (Amanita spissa) oraz plamisty (Amanita pantherina), który zawiera te same substancje trujące, co muchomor czerwony, tylko w większej ilości. Jego spożycie wywołuje wymioty, halucynacje, zaburzenia widzenia, omdlenia, a w ostateczności – śmierć. Jak widać, zbieranie muchomora czerwieniejącego rzeczywiście obarczone jest więc sporym ryzykiem i wymaga ogromnej dozy rozsądku.Jak Zbierać Muchomora Czerwieniejącego (2)Jak już wspomniałem, Amanita rubescens jest grzybem pod pewnymi względami bardzo charakterystycznym. Pierwszą cechą, która odróżnia go od wszystkich innych muchomorów, są czerwone przebarwienia powstające w jego miąższu na wskutek uszkodzeń. Proces ten jest jednak bardzo powolny – trwa nawet kilka godzin, a każdy grzybiarz wolałby uniknąć zabierania ze sobą do domu większych ilości grzybów, które okazać mogłyby się trujące. W tym przypadku pomocą służą nam… czerwie (robaki), które upodobały sobie muchomory czerwieniejące chyba najbardziej ze wszystkich znanych mi grzybów. Czerwonawy kolor kanalików czerwi wewnątrz trzonu lub kapelusza muchomora na 99,99 procent świadczy o tym, że mamy do czynienia z Amanita rubescens. Dla całkowitej pewności należy sprawdzić jeszcze otaczający trzon pierścień (powinien być pionowo prążkowany, podczas gdy muchomor plamisty posiada pierścień gładki), oraz korzeń (w przypadku muchomora czerwieniejącego jest bulwiasty i zwykle ma różowawy lub czerwonawy koloryt; muchomor plamisty wyrasta z czegoś, co wygląda jak podwinięta skarpeta).Jak Zbierać Muchomora Czerwieniejącego (4)
Jak widać, w teorii identyfikacja muchomora czerwieniejącego jest bardzo prosta. Ponieważ jednak praktyka pokazuje, że i na tym polu dochodzi do tragicznych w skutkach pomyłek, na pierwsze zbiory tego gatunku koniecznie powinno pójść się z kimś, kto zbiera go od lat, i będzie mógł porównać go na naszych oczach z plamistym, dobitnie wyłuszczając dzielące je różnice. W zbieraniu i jedzeniu grzybów nie ma najmniejszego miejsca na brawurę, eksperymenty, niepewność, czy zgrywanie fachowca dla podbudowania swego ego. Należy spożywać wyłącznie gatunki, co do których ma się 100 procent pewności, że są jadalne. Błąd kosztować może nas zdrowie lub nawet życie. Odradzam również spożywanie muchomora czerwieniejącego osobom nerwowym, które już sama niepewność co do jadalności tego gatunku przyprawić może o (symulujące zatrucie) rewelacje żołądkowe.

Reklamy

5 komentarzy do “Jak Zbierać Muchomora Czerwieniejącego?

  1. ~emi

    mnie to sie wydaje że walory smakowe jakiegokolwiek grzyba nie powinny usypiać ludzkiego rozsądku kosztującego w najlepszym wypadku przeszczep watroby amatora muchomorów czerwieniejących a
    podatnika prawie milion złotych za leczenie owego grzybiarza.Ludzie z powodów zdrowotnych, chorób losowych, na które nie maja żadnego wpływu potrzebuja przeszczepu wątroby, którego często zresztą nie doczekują. Ci, którzy z własnej, przepraszam ale powiem mocno: głupoty narażaja sie na utrate zdrowia i życia niech się nad tym zastanowią pięc razy: czy kilka minut przyjemności jedzenia jest warte jego życie lub życie innej osoby, bo przecież taki smakosz może zabrać narząd komuś kto w kolejce do przeszczepu od jakiegoś czasu juz czeka.
    Nie jestem przeciwniczką jadania grzybów, ba! sama chodzę na grzybobrania ale zasada jest prosta: zbieram grzyby, którymi nie ma mozliwości się zabić czyli rurkowe, te z tzw. pianka pod kapeluszem, jedyne z blaszka jakie jadam to te z kodem kreskowym czyli hodowlane kurki, boczniaki i pieczarki. Kazdemu polecam taka zasadę a muchomory czerwieniejące prosze pozostawić mieszkańcom lasu, to w końcu dla nich natura urodzajem las wyścieła.

    Polubienie

    Odpowiedz
    1. ~malykot

      W pełni się zgadzam. Ten jeden grzyb, którego przecież stosunkowo łatwe pomylenie może się okazać tragiczne w skutkach, można sobie oszczędzić i zostawić go w spokoju. Tym bardziej, że rewelacji smakowych ponoć nie ma.

      Polubienie

      Odpowiedz
  2. ~Kondzio

    Moim zdaniem najsmaczniejszy jest panierowany („schabowy” z czubajki kani to przy nim pikuś), ale żeby miało to sens należy zbierać porządnie wyrośnięte osobniki z w pełni rozwiniętym kapeluszem.

    Polubienie

    Odpowiedz

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s